Aktuellt


Tack till alla som var med i 2024 års projekt, ängarna hålls öppna och vi har haft djur som naturbetar och mår bra, vilket också ger bra och hållbart kött.


Nu kör vi år 2025, femte året i projektet. 


Vi syns på åkern/


Mvh

Cilla

Arbetsdagar 2025


8/2 Mjölkvallen. Elda och såga

Grupp B


22/2 Skälviks gård. Elda och såga

Grupp A


15/3 Krokholmen. Elda och såga

Grupp B


29/3 Norsängen. Elda och röja

Grupp C

Kolmilan. Elda och röja

Grupp D



18/4 Norsängen. Stängsel

Lillträsk. Stängsel

Storträsk. Stängsel

Grupp C


26/4 Korsningen. Stängsel

Grupp D

Sifs hage. Stängsel

Grupp D

Stora sten. Stängsel

Grupp D

Alsvik. Stängsel

Grupp E


17/5 Krokholmen. Stängsel

Skälvik. Stängsel

Mjölkvallen. Stängsel

Grupp A


6/6 Alsvik. Lupiner

Grupp E

Projektet genomförs av Abborrvass Lantbruk i nära samarbete med Grinda Lantbruk


Mål: Att Svartsös marker hålls öppna med hjälp av betesdjur. Detta är ett fem-årsprojekt till att börja med, men det långsiktiga målet att det tillslut flyttar hit en lantbrukare som vill driva jordbruket här, eller kanske någon som redan finns eller växer upp...


Betesdjuren kommer köpas in på våren, beta här fram till hösten för att sedan skickas på slakt.


För att detta ska lyckas behövs det att vi hjälps åt.

Alla kan hjälpa till och alla är välkomna att vara med och investera i Svartsös öppna landskap och få prima, hållbart och riktigt kött på köpet.


Plan: Projektet startade med Abborrvass och Skälviks gårds ängar år ett, och har sedan utökats med marker runt insjöarna, Alsvik och söderboudd. Allt sker i samarbete med de jordbruksmarksägare på ön, som vill vara med.


Läget vinter 2025 och årsplanering.

Vi i Abborrvass lantbruk har nu ett antal dräktiga kor med årskalvar, getter och får som bor hemma på gården.

De kommer hjälpa till med att beta ängarna på Svartsö.


Planeringen inför året är att se över alla inhägnade betesmarker med dess stängsel. Vi ska även starta en röjning på Mjölvallen och såga för att ta fram platser med speciella värden på en del av övriga marker.



Under detta år 2025 är planen att jobba vidare med att hålla landskapet vackert och detta år satsar vi på att ha ca 25 kossor betandes (eller kvigor/ tjur) under lite olika tider. Konceptet är det samma, alla bokar in sig och betalar för att få; Öppet landskap på Svartsö, två arbetsdagar, två tillsynsdagar och prima kött från Svartsö.


Abborrvass Lantbruk är vi, Thomas Molin och Cilla Heurlin, som med  företaget och familjer står bakom hela projektet. Vinsten för oss är  framför allt stoltheten över att bevara de gamla jordbruksmarkerna öppna, som våra förfäder brukat sedan länge.

Det vore ju synd att låta markerna växa igen och förändra Svartsös karaktär, och det går fort...

Vill ni vara med?

Ni kan vara med och investera i öppna landskap på Svartsö.


Nedan kommer tre olika alternativ,

På köpet får ni prima Svartsö nötkött, närodlat och från glada kossor.


-1/8 nöt (ca 18 kg benfritt) 4550 kr och två arbetsdagar samt två tillsynsdagar.

Vill och kan man inte vara med i praktiken går det självklart bra att köpa sig fri från detta för endast

500 kr. Och låt ej arbetsinsatsen vara de som hindrar, allt går att lösa.


-Vill ni inte investera i så mycket men ändå bidra med något och få lite nötfärs på köpet?

500 kr för 3 kg.


-Vill ni inte ha något kött

men ändå bidra med något?

Var med på en arbetsdag eller skänk en slant

Passa på att gå med redan i år. 

Begränsat antal djur.


Vad får jag för kött i höstens köttlåda?


1/8 nöt

Som ni säkert vet så beror tillväxten av djur på olika saker som tex väderförhållande, tillväxtegenskaper hos olika individer och ras plus betets kvalite. Därför får man ca 18-20 kg benfritt kött, det är vad 1/8 nöt väger, slaktat och styckad.

Vi kommer skicka djuren till Skärgårdsslakteriet som sköter detta under hösten.

Er del kommer tillbaka och är styckad, mald och förpackad. Här kommer en förklaring på hur köttet är fördelat.

Nötfärs ca 50%

Stekbitar/detaljer ca 37% (innanlår, ytterlår, fransyska, rostbiff, högrev mm) bra delar att göra tjälknöl, gryta, rostbiff och söndagstek på.

Findelar ca 13% (kan vara entrecote, biff eller file) vi kommer dela ut lite större bitar så ni även kan bjuda gäster/familj på en riktigt sjysst middag, därför får ni inte en liten del av alla finbitar utan kanske bara bitt/entrecote eller biff/file.

Allt detta pga kons anatomi.


Vad ska göras?

Såga och elda

Röja sly

Se över permenenta och tillfälliga elstängsel

Betesputsa

Köpa och hämta djur

Se till djur

Flytta djur mellan beten

Flytta stängsel

Skicka djur på slakt


Framtid och mål

I framtiden ska markerna återigen vara öppna, vackra och välskötta med djur som betar och håller efter markerna.


Att Svartsö återigen blir en levande jordbruksö med ett lantbruk som bedrivs året runt. Höskörd på sommaren och olika slags djur som betar, för att sedan stallas in för vintern.

Ett hållbart landskap där bra mat och biologisk mångfald kan spira.


Om Oss

Vi, det är alltså samarbetet mellan Abborrvass Lantbruk och Grinda Lantbruk. Resten är ni, alla som vill gå in och investera i Öppna landskap på Svartsö och bidra med arbetsdagar, spons, köttköp mm


Cilla & Thomas Abborrvass Lantbruk

Projektledare och företagarna bakom det.

Maria & Klarre Grinda Lantbruk

Djurkunniga jordbrukare med mekarkunskaper och goda råd, som driver lantbruket på Grinda


Gustaf -Svartsö

Står för huvuddelan av djurtillsynen

Arbetslag:

A

Niklas Karlsson, Björn Hansson, Henriksson

Stigbjörn, Bernmark, Staffan Windrup, Kevin & Nina Karlsson


B

Cilla Nergårdh, Lidbrink, Johan Nilsson, Thomas H, Håkan H, Gavelin, Magnus Olofsson & Sofia Modee


C

Oldmark, Thorell, Gunnar Svensson, Björn Janrik, Jussi, Anders Janrik, Granelli & Jonas Helin


D

Lena Möllersten, Rose, Bråsjö, Lisa, Frodigh, Lena Salomonsson, Eva Adrup & Catharina Blom


E

Johan Asperyd, Helander, Hägglund, Gunnar W, Anna Rönngren, Rickard Ö, Alexanderssons